вторник, 19 август 2014 г.

Новините в пресата днес

Новините в пресата днес
Водачите на листи не са непоклатими, заявява в интервю за "Преса" Ивилина Алексиева, председател на ЦИК. По думите й листата би могла да бъде пренаредена от избирателя, ако някой кандидат в нея получи повече от 7 процента (на евровота преференцията беше 5 процента - б.р.) преференции от броя на гласувалите за съответната партия или коалиция в съответния изборен район.


"Кодексът предвижда, когато не е отбелязана преференция, гласът да се брои за водача. Бих казала, без да се ангажирам с прогноза, че това създава определена сигурност за водача, но тя не е безкрайна, тъй като е възможно в съответния изборен район да бъдат подадени преференции за друг кандидат", категорична е Алексиева. На тези избори отново се очаква да има рекорден брой наблюдатели.

"Обсъждахме да предложим методика на наблюдението, тематични сфери, обучения. Но понеже самата аз произхождам от организация на наблюдатели на изборите, бих искала да кажа, че наблюдателите са изключително важна част от изборния процес, защото са призвани да гарантират прозрачност и честност на вота", казва Алексиева и допълва, че изборите ще бъдат с 5 млн. лв. по-скъпи, заради необходимостта от завишаване на възнагражденията на районните и секционните избирателни комисии.

"Сега те ще бъдат натоварени с повече работа заради броенето на преференциите. Амбицията ни е да не се удължава времето за обявяване на резултатите от изборите, а това да бъде за сметка на по-голямото натоварване", аргументира се председателят на ЦИК.

През последните години наблюдаваме отлив на желаещите да учат инженерни специалности. Има интерес от страна на работодателите, за съжаление обаче интересът на кандидат-студентите не се е повишил. Този констатация прави в интервю за "Монитор" проф. Марин Христов, ректор на Техническия университет в София. Според него традиционно няма интерес към инженерните науки, кандидатите избират специалности, които им звучат модерно.

"За мен е много странно, че младежите се насочват към едни и същи специалности, където е общоизвестно, че обучението е много по-лесно. То включва основно лекции и практически занятия. При инженерните науки е по-трудно. Поне половината от занятията са свързани с работа с висше оборудване, което е доста по-сложно", подчертава Христов.

Банкерът Цветан Василев е засечен в Белград, Република Сърбия и българските власти са поискали задържането му, твърди на първа страница "24 часа", позовавайки се на източници от Интерпол. България е извършила допълнителни действия по линия на Интерпол след локализиране в близката държава. Това се случило след издаването на европейската заповед за арест. Ако бъде задържан в тази страна, българските власти имат готовност да поискат екстрадация, защото там европейската заповед за арест не важи. По неофициална информация Цветан Василев е обжалвал чрез адвокат прокурорско постановление за задържането му за 72 часа. То се издава едновременно с повдигането на обвинение и заповедта за арест.

Вложители в КТБ обмислят да поискат спешна помощ от Съда в Европейския съюз в Люксембург и той да разгледа в много кратки срокове техен евентуален иск. Целта на иска ще е да се установи нарушаване на oбщностното законодателство, пише "Труд", позовавайки се на юристът Даниел Божилов.

Очакванията, че изоставането в приходите в хазната ще бъде частично компенсирано от внасянето на дивидента на държавните дружества в бюджета, не се оправдават, алармира под глава "Сега". При планирани около 110 млн. лв. приходи от дивидент на база на финансовите резултати на дружествата за 2013 г. в бюджета са внесени едва 52.4 млн. лв. Това е безпрецедентно ниско ниво за последните 5 години, в които постъпленията от дивидент на държавата варираха от 140 до 420 млн. лв. Не е ясно защо приходите са толкова малко, а осигуряването на подобна информация внезапно се оказа данъчна и осигурителна тайна.

Жителите на свищовското село Вардим от години негодуват от разбит път, а наскоро останали втрещени, като получили писмо от Агенция "Пътна инфраструктура", че трасето е ремонтирано, пише на първа страница "Труд".

"Трасето е като лунен пейзаж. Във Вардим не е влизала машина и не е полаган и грам асфалт. Във Видим не е влизала машина и не е полаган и грам асфалт", възмущава се кметицата Сенка Добрева. И показва официално писмо от пътната агенция, с което чиновниците ги уведомяват, че ремонт е правен през април и май тази година.

"Случаят с пътя през село Вардим е направо за прокуратурата, ако се окаже истина, че е отчетен ремонт, който не е извършен. За да подам сигнал до прокурора обаче, трябва да съм сигурен и съм разпоредил проверка на място", казва пред "Труд" Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на пътната агенция. В интервю на вътрешна страница той коментира и бъдещите ремонти на магистрала "Тракия". По думите му трябва да се действа бързо, но затварянето на едното платно в разгара на летния сезон би означавало колосални задръствания и масово недоволство. "Така че искаме да направим специален график за тези ремонти и те да се случат през пролетта или през есента на идната година. Това означава, че самите ние трябва да имаме готовност да плащаме бързо за свършената работа. Представете си какво би станало, ако нямаме пари и фирмите спрат ремонта, без да са го свършили", подчертава Лазаров.

В интервю за "24 часа" Николина Ангелкова, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, подчертава: "За разлика от останалите държави в Европа ние нямаме нормално изградена пътна мрежа и първата си магистрала приключихме успешно миналата година. Но трябва да сме обективни и да се съобразяваме и с приоритетите на ЕК, които са железопътната инфраструктура и водните пътища. Моята основна роля е да намерим баланс между пътните и жп проектите. Ще работим активно и за подготовката на промени в Закона за електронното управление, в създаването на държавен системен интегратор, за да може да се осигури поддръжката на вече разработените системи. Става дума за т. нар. системен интергатор. Подобни структури съществуват и сега, но идеята е да се създаде нова организация на тяхната дейност, така че да работят по-ефективно. Хоризонтът е до края на мандата да подготвим повечето документи за законодателна инициатива".

"24 часа" цитира статистика, според която 72 ферарита са с български регистрационни номера. 22 от тях са на възраст до 5 години. През първите 6 месеца на годината у нас е регистрирано само едно чисто ново ферари и още 10 употребявани. Официалните данни на МВР показват още, че в България най-купуваният автомобил е "Фолксваген".

Според челото на "Телеграф" американска компания за превози с лични автомобили точи ножа на родните таксита. Фирмата, заради която таксиджиите на Лондон и Париж организираха многохилядни протести, идва в България. Проверка на изданието показва, че американците са публикували обява за наемане на хора за административния си екип у нас. При тяхната схема на работа пътуванията се уговарят чрез приложение на мобилния телефон, наречено "Уебър", което заобикаля традиционните фирми. Шофьорите, които го използват, не са професионални таксиджии и нямат разходи за лиценз.

"Всяка пета жертва на пътя е пешеходец", алармира в заглавие "Преса". От началото на годината до края на юли загиналите в пътни инциденти са 362-ма души, сред които 68 пешеходци. Жертвите минувачи са с 20 души повече, или 42 процента в сравнение със същия период на миналата година. Това става въпреки мерките на КАТ срещу войната по пътищата. Само за седмица от 30 юли до 7 август при масирани проверки на пътните полицаи в страната бяха глобени 500 минувачи за неправилно пресичане. Над 60 процента от загиналите пешеходци са възрастни хора, изскочили внезапно на пътя.

Клошар от варненския квартал "Виница" се разполага нашироко в цели 12 имота между Златни пясъци и Шкорпиловци, разказва на първа страница "Новинар". Това обаче, за жалост на мъжа, е само на хартия, защото той е поредното подставено лице в схемите с имоти. В случая схемата е част от мошеничествата, в които е обвинен кметът на варненския район "Младост" Христо Христов, който беше арестуван миналата седмица, съобщиха от прокуратурата. Клошарят придобил собствеността си, след като бил въвлечен в добре познатата схема, в която Христов се явявал посредник между брокерката Веселина Спасова и служители в районните администрации в града.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар