понеделник, 28 февруари 2011 г.

Кафе, фасул и ябълки: основни храни за здравето на жената

Пълноценното хранене предполага разнообразие от храни, както и тяхното правилно разпределение през деня. Все повече научни изследвания се опитват да направят разлика между двата пола и по отношение на това какво е най-полезно да присъства в храната на всеки един от тях. По-долу ви предлагаме препоръките в резултат на три от тях, цитирани от списание Prevention.

Кафето

2-3 чаши кафе дневно могат значително да намалят риска от инсулт при жените, твърдят експерти от Мадридския независим университет, които в продължение на 24 години са изследвали над 83 хиляди жени.

Според испанските учени обаче тази закономерност е налице само при жените със здрава сърдечно-съдова система. При проблеми в нея кафето не само няма да помогне, но и ще навреди.

За справка: инсултът е следствие от рязкото нарушение в кръвоснабдяването на мозъка (поради запушването, разкъсването или силното свиване на кръвоносни съдове). Без кислорода, който се доставя с кръвта, мозъчните клетки умират за няколко минути. Затова при инсулт оказването на незабавна помощ е от изключително значение. Според статистиката, инсултът е втората причина (след инфаркта) за преждевременна смърт.

Ябълките

Ябълковият екстракт намалява риска от рак, твърдят американски учени. Техните наблюдения показват още, че той забавя и растежа на вече съществуващо злокачествено образувание (например аденокарцином). 

Специалистите от Университета на Пенсилвания отдават този ефект на съдържащите се в ябълките флавоноиди (които се срещат в голямо количество и в портокалите, гроздето, ягодите, сливите).

За справка: аденокарциномът е злокачествено образувание, възникващо в тъканите на жлезите. Той е най-честата причина за смърт в резултат на рак на гърдата, който е втората най-често срещана форма на рак (според статистиката, той се диагностицира при повече от 10% от жените на възраст от 13 до 90 години).

Фасулът

Фасулът съдържа голяма доза антиоксиданти и флавоноиди, които според резултатите от различни изследвания понижават риска от рак. Проведените от специалисти от Държавния университет на Колорадо опити са потвърдили предположението на изследователите: благодарение на тази диета заболеваемостта от рак сред животните е намаляла с почти 30%.

Любопитен е и фактът, че ефектът е бил еднакъв при всички сортове фасул, независимо от различното количество на съдържащите се в тях антиоксиданти и флавоноиди. Затова специалистите предполагат, че причината за антираковото действие е в друго вещество, което тепърва ще бъде установявано.
За справка: изследванията за това има ли и каква е връзката между храненето и раковите заболявания стават все повече. За момента броколито, чесънът, грейпфрутът се нареждат сред продуктите, които намаляват риска, а алкохолът (особено бирата) и мазните млечни – сред тези, които повишават този риск. Това важи в еднаква степен и за двата пола.

Източник zdrave.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар