сряда, 18 април 2012 г.

Северна Корея обвини САЩ в "открити враждебни действия"

САЩ Северна Корея
Говорител на севернокорейското външно министерство обвини САЩ в "открити враждебни действия", след като Вашингтон се отказа от сделката с Пхенян за доставка на храни срещу отказа му от ядрени дейности, предаде БТА позовавайки се на световните агенции.


В разпространено от държавните медии изявление говорителят предупреди, че Северна Корея ще вземе ответни мерки след прекратяването на споразумението, с което САЩ се съгласиха да доставят така необходимата на КНДР продоволствена помощ в замяна на мораториум върху ядрените и ракетни разработки на Пхенян.

Вашингтон спря действието на сключеното през февруари споразумение, след като на 13 април Пхенян изстреля ракета с голям обсег, за която твърди, че е била ракета-носител с изкуствен спътник.

Северна Корея заяви днес, че февруарското споразумение със САЩ вече не е обвързващо.

В първата си реакция на предупреждението, отправено от Съвета за сигурност на ООН във връзка с изстрелването на ракетата, севернокорейските власти, цитирани от официалната агенция КЦТА, заявиха, че Пхенян "е вече свободен" от споразумението, тъй като САЩ са предприели враждебни действия срещу КНДР.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар