неделя, 15 септември 2013 г.

Клисарова кани младите учители в родното школо

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова заяви, че стартът на новата учебната година е подсигурен.

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова заяви, че стартът на новата учебната година е подсигурен.


Тя обаче изказа притеснение, че само 3 % от учителите са под 29 годишна възраст, което е сериозно предизвикателство пред образователното министерство.


Клисарова подчерта пред Нова тв, че в Закона за средно образование са направени промени в посока на подобряване условията на учителската професия, възможност за кариерно развитие, по-добри нови методи на преподаване като мотивация пред младите да се насочват към педагогиката.

"Допълнително промени се целят в това държавната субсидия да бъде насочена към педагогическите специалности, да се повишат стипендиите на студентите, които учат педагогика. В момента се преговаря и за това да се осигурят социални пакети за младите учители и възможности за израстване в професията", допълни образователният министър.

На въпрос за ранното профилиране на учениците, министърът отговори, че това е от полза и помага да се запознаят с различните видове професии, а за в бъдеще ще допринесе за тяхното развитие и по-късна професионална реализация.

"Те ще имат основната подготовка, която се получава от задължителните предмети и основните им знания няма да бъдат пренебрегвани. До Нова година учениците ще имат възможност да направят своите практики и стажове в работна среда. Възможността да се обучат децата да имат професионални умения, когато завършат и да могат да се реализират веднага на пазара на труда, това е връзката между обучението и бизнеса или това са първите стъпки към въвеждане на Дуална система", каза Клисарова.

Относно идеята за мандатност на директорите министърът на образованието заяви, че става въпрос не за мандатност, а за нов начин на атестиране на учителите.

"Те не бива да бъдат оценявани само от регионалните инспекторати, а да бъдат атестирани от родители, ученици, учители и цялата общественост", добави тя.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар