неделя, 27 март 2011 г.

Япония евакуира работници от АЕЦ "Даиичи" край Фукушима заради завишена радиация

Японските власти евакуираха работници от един от реакторите на АЕЦ "Даиичи" край Фукушима, след като радиацията във водата е достигнала потенциално смъртоносни стойности, съобщи компанията оператор на централата TEPCO, цитирана от "Ройтерс".

Според фирмата радиацията във водата в реактор №2 е достигнала над 1000 милисиверта на час, като стандартът за сигурност е 250 милисиверта на година. Американската агенция за защита на околната среда твърди, че 1000 милисиверта са достатъчни, за да предизвикат кръвоизливи.

Според ядрените регулаторни органи в Япония водата съдържа 10 млн. пъти повече радиоактивен йод от нормалното, но подчертаха, че веществото намалява на половина за по-малко от час, т.е. че ще изчезне в рамките на един ден.

Евакуираните служители са били в помещението, където се намира турбината на реактор №2. Те са се опитвали да изпомпат радиоактивната вода извън АЕЦ-а. През последните две седмици електроинженерите от TEPCO се опитват да предотвратят стопяване на реактора в централата "Даиичи" край Фукушима. Работата им беше прекъсвана няколко пъти заради експлозии и резки увеличения в на радиацията в реакторите

В четвъртък трима служители бяха откарани в болница, след като бяха стъпили във водата, където радиационните нива са били 10 хил. пъти по високи от обичайните в ядрен реактор.

Равнището на радиация в евакуираната зона около Фукушима, както и в Токио са в нормалните граници.

Източник dnevnik.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар