неделя, 4 декември 2011 г.

Зад протеста на фермерите не стоял октопод

Зад протеста на зърнопроизводителите не стои "октопод", заяви пред БНР заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Според него зърнопроизводителите са се примирили, че няма да получат 230-те милиона лева, които трябваше да отидат за национални доплащания.

Тракторите ще влязат в София, за да принудят министрите на земеделието и финансите да си подадат оставките, каза Христов.

„С парите и преговорите приключихме. Бюджета си е гласуван на второ четене в Комисия по бюджет и финанси, той така ще влезне в Парламента, така ще се гласува. Няма как и откъде да бъдат намерени тези средства.

В момента се погазват права и принципи, а подписаната финансова рамка е част от принципите и правата, които искаме да създадем в сектора. Не може министърът на финансите да си положи подписа 20 дни преди изборите и 5 дни след това да каже "аз си оттеглям подписа", отсече той.

В отговор министър Мирослав Найденов заяви, че няма да подаде оставка. Той обясни, че заради претенциите на зърнопроизводителите няма да бъдат ощетени останалите сектори в земеделието.
„В последните два дни ми звънят животновъди, тютюнопроизводители и от другите сектори с питане дали няма под натиска на зърнопроизводителите да вземем нещо от тях. Останалите сектори няма да бъдат засегнати. Техните финансови средства са гарантирани и ще бъдат осигурени”, увери земеделският министър.

Според него от настоящия формат на подпомагане се възползват не дребните зърнопроизводители, а тези, „които успяха да придобият големи площи и да се възползват от финансовата рамка.

Но блокирайки границите и основни пътища, както и това да влязат в София, това не е продуктивно, имаме лошия пример на Гърция. Призовавам ги към разум. В тежки времена и тежка ситуация се намираме, а те са най-стабилният сектор на българското земеделие, категоричен е Найденов.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар