сряда, 27 юни 2012 г.

България да закриля гейовете, зове "Хюман райтс уоч"

България да закриля гейовете, зове "Хюман райтс уоч"
Българското правителство има отговорността да защитава хората с хомосексуална и бисексуална ориентация, както и трансексуалните от насилие и от изявления, изпълнени с ненавист и подтикващи към насилие.


Това се казва в писмо на базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч" до министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Писмото е изпратено по повод предстоящия гей парад в София на 30 юни и по повод изявления в български медии, в които се призовава за заклеймяване на хомосексуалистите, бисексуалните и трансексуалните.

В информацията на сайта на "Хюман райтс уоч" се посочват конкретни примери за подобни изявления, мотивирали изпращането на писмото, и се припомня, че при предишни гей шествия в София е имало нападения срещу участниците в тях, пише БТА.

По-рано този месец сливенският свещеник Евгений Янакиев призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София.

В интервю за столичен вестник отец Евгений призова цялото общество "да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви".

"Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече божият служител.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар