вторник, 4 септември 2012 г.

Какво ги очаква учениците през новата учебна година

От учебната 2012/2013 година ще има изискване към учениците от първи до 12-и клас да работят по проекти по всички учебни предмети
От учебната 2012/2013 година ще има изискване към учениците от първи до 12-и клас да работят по проекти по всички учебни предмети и ще бъдат оценявани по тях, заяви в интервю за БТА зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.


Според нея наредбата за оценяване е много остаряла и се нуждае от промени.

Оценяването по проекти ще мотивира учениците, ще провокира интереса им, а това от своя страна дори ще подобри и дисциплината им, смята зам.-министърът.

„Чрез оценяването по проекти целим учениците да развият способността да покажат своите силни и слаби страни, да формират реална самооценка и да си поставят цели, обясни Милена
Дамянова.

През учебната 2012/2013 година ще има промени в националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в четвърти клас.

При оценяването по този предмет ще се премине почти изцяло към формата на международното изследване "Пърлс", при което въпросите ще отговарят на световните стандарти за определяне на грамотността на учениците чрез четене с разбиране.

От досегашното външно оценяване по БЕЛ в четвърти клас ще се запази кратката диктовка, за да се провери
правописът на учениците. Досегашните 15 въпроса във външното оценяване отпадат, а на тяхно място ще има текст с обем от страница-страница и половина, който четвъртокласниците трябва да прочетат.

Текстът може да е от приказка или да е от научно-популярен материал, който ще е съобразен с възрастта на
учениците. Към текста ще има и около десетина въпроса, на които учениците ще трябва да отговорят. Те ще са свързани с извличането на информация от него.

Националното външно оценяване в четвърти клас е по предметите български език и литература, математика,
"Човекът и обществото" и "Човекът и природата“. Тестовете за тях се оценяваха с 20 точки, като този брой се запазва и при четирите предмета и за новата учебна година, обясни още Милена Дамянова.

По математика, "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" външното оценяване през учебната 2012/2013 година отново ще е с тестове.

Досега те включваха по 20 въпроса (задачи). „Сега ще намалим в тестовете броя на задачите от 20 на 19 - по тези три предмета. 16 ще са задачите от затворен тип, а 3 - ще са отворените и те ще изискват логическо мислене, креативност и инициативност. И четирите теста в четвърти клас ще се решават както и досега за един учебен час“, обяви Дамянова.

През новата учебна година няма да има промени в националното външно оценяване по математика и по български език и литература в седми клас - форматът на изпитите и задачите си остават, каквито бяха през изминалата учебна година, каза Милена Дамянова.

Промени обаче ще има във външното оценяване при другите предмети от националното външно оценяване в седми клас - в природните и обществените науки, и в чуждите езици.

„С тези учебни предмети не се кандидатства и към тях „интересът и вниманието, като че ли са доста занижени и не се възприемат насериозно”, коментира зам.-министърът.

В държавните зрелостни изпити за 12-и клас през новата учебна година няма да има никакви промени.
Новата учебна година ще започне на 17 септември, тъй като 15 септември през тази година се пада в събота. За
втора година всяко училище само ще реши в колко часа да започне първият учебен ден, каза Милена Дамянова.

По предварителни данни към 15 юли тази година записаните първокласници в страната са 60 872, но по
статистически данни випускът е от 64 863 деца, съобщи Дамянова. Тя добави, че записванията за първи клас продължават до 15 септември.

Кампанията за намаляване на тежестта на ученическите раници ще продължи и през новата учебна година. За
изминалата учебна година 697 училищата имаха шкафчета за съхранение на учебниците, а 1 346 училища разполагаха с втори комплект с учебници с изтекъл срок на употреба, но годни за използване от учениците.

Всички ученици, които посещават занималня от първи до трети клас, ще могат да оставят раниците си в училище.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар