сряда, 28 ноември 2012 г.

Новия български патриарх ясен на 24 февруари 2013 г.

български патриарх
На 24 февруари в София ще се състои патриаршеският избирателен събор за избор на нов български патриарх. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник-председател на Светия синод, цитиран от БТА.


Кирил уточни, че решението за датата на събора е било взето на днешното заседание на синода, което е част от зимната сесия.

Според устава на Българската православна църква избирателният събор трябва да се състои до 4 месеца от кончината на патриарх Максим, т. е. до 6 март. Патриархът почина на 6 ноември на 98-годишна възраст.
Изборът се извършва между трима митрополити, които трябва да получат гласовете на най-малко две трети от членовете на Светия синод на заседание, проведено не по-малко от 7 дни преди насрочения ден на събора.

Кандидатите трябва да отговарят на следните условия: да бъдат епархийски митрополити, да са не по-млади от 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години и да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар