неделя, 10 ноември 2013 г.

Камери ще пазят автобуси, тролеи и трамваи в София

Столичната община проверява техническата готовност за зимата

Столичната община проверява техническата готовност за зимата
Камери ще пазят автобуси, тролеи и трамваи в София от вандали, пише „Монитор“. Възможността за поставяне на Биг брадър в купето е заложена в промените на наредбата за обществения градски транспорт, предложени от Зафир Зарков и Йордан Господинов – общински съветници от ГЕРБ. Проектът предстои да бъде обсъден от градския парламент.


В мотивите на вносителите е записано, че по този начин ще се повиши безопасността на пътниците и ще се предотвратят вандалски прояви, изрисуване на седалки, чупенето на валидаторите – четците за карти и билетни автомати. Освен това пътниците ще са защитени и от пъргавите джебчийки.

Изискването ще бъде заложено в новите договори на общинските транспортни оператори. То ще се въвежда поетапно и няма да започне през следващата година, защото засега не са предвидени пари в бюджета.

Междувременно от Столичната община съобщиха, че започва проверка за техническата готовност на автобусите, тролеите и трамваите за зимния сезон.

В инспекцията ще участват технически специалисти от общинските превозвачи, и експерти от „Автомобилна администрация”. Ще бъдат проверени 550 автобуса, 170 трамвая и 110 тролея. По време на акцията ще се проверяват състоянието на гумите, спирачните системи и общата техническа изправност, обясниха от „Московска” 33. „Важното е гумите да са здрави. Трябва да се знае, че при автобусите няма летни и зимни гуми. През цялата година те се движат с едни и същи, т. нар. ­ тежки, гуми. Важно е обаче те да отговарят на стандартите за сигурност като дълбочина на протектора”, обясниха експертите. По закон транспортните оператори са задължени да подготвят автобусите, тролеите и трамваите за зимния сезон, коментираха от общината.

Оттам съобщиха още, че в новите тролеи в София през зимата трябва парното да поддържа 18 градуса. В автобусите отоплението ще е по-слабо, като живакът в термометрите ще зависи от възрастта на колите. Парното в градския транспорт се включва, след като температурите паднат под 3 градуса по Целзий.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар