сряда, 20 ноември 2013 г.

БСП и ДПС правят първа стъпка към отмяна на плоския данък

Преглед на печатните новини от последния час

Преглед на печатните новини от последния час

"Покаянието като политически хоросан", коментира "Сега". Защо извинението на Сергей Станишев за възродителния процес бе направено точно сега? Думите бяха произнесени на първия съвместен и официално рекламиран като такъв митинг на БСП и ДПС. Досега двете партии не са демонстрирали подобна заедност.
Ритуалът на прошката бе хоросанът за потягане на коалиционните взаимоотношения между БСП и ДПС, но с вече променено съотношениена силите и видимо преимущество на депесарите. Извинението на Станишев трябваше да внуши на българските мюсюлмани, че е по-добре да ги управлява разкаяла се партия като БСП, отколкото "възродителят" Бойко Борисов. Някак встрани и незабелязано мина скритото зад думите на Станишев послание, че ДПС = на българските турци. Изборът на соцлидера да поднесе извиненията си за възродителния процес на партиен митинг на ДПС на практика потвърждава етническия характер на тази партия.

"Извинение с дела, а не с целувка", коментира "Труд". Трябва да има справедливост, и то единствено в съда. БСП никога не поиска да има разследване на възродителния процес вътре в самата партия. Никога не поиска да бъдат осветлени идеолозите и конкретните изпълнители на събитията сред лидерите на собствената им партия. Тъжното е, че и от ДПС, дори когато са били на власт, не са искали това да се случи. От политическа гледна точка това изглежда нормално, защото националното разединение, етническото подозрение, верското неразбирателство - всички те са огромна енергия, евтина и лесна за управление. Истинското извинение може да се случи единствено ако възродителният процес бъде заклеймен искрено от цялото Народно събрание с важен документ, предшестван от разследване на събитията и ако не е късно - с осъдителни присъди.

Кабинетът на Пламен Орешарски продължава да чупи рекордите по недоверие - за шестмесечното си управление успя да надмине по непопулярност предшествениците си от тройната коалиция и ГЕРБ. Цели 65% от българите не вярват на правителството и ако тази тенденция се запази и през декември, ще бъдем свидетели на невиждани от 90-те години насам ситуации, сочат данни на "Галъп", пише "Сега". За същия период кабинетът на Сергей Станишев успя да постигне 57 процента отрицание, а Борисов - 41 на сто. Сондажът показва и още една тенденция - покачва се подкрепата за партиите от Реформаторския блок и те отнемат третото място в класацията на ДПС. Електоралните нагласи показват, че начело на класацията продължава да е БСП с 21,4%, следвана от ГЕРБ с 18,1%. Подкрепата за протестите срещу кабинета се е увеличила от 41 на 49%.

"От ума си пати", коментира "Дума". Днес е прекрасен ден за дерибействане по софийските улици. Президентът събира Консултативния съвет по национална сигурност и основната интрига е какво ще е поведението на Волен Сидеров. В същото време новоизпеченият политик Николай Бареков смятал да щурмува президентството, защото смята, че трябва да участва в заседанието. Пак по-същото време протестиращите срещу кабинета ще устройват поредна акция пред парламента, таксиметрови шофьори ще протестират зад парламента, а КНСБ ще провежда шествие, което по обяд ще стигне до парламента. Практическата полза от насрочените за днес протестни акции в столицата е близка до нулата. Цялата история май се свежда до безсмъртната реплика от комедийната пиеса на Александър Грибоедов "От ума си пати" - "Шумим, брат, шумим".

"За децентрализация на общините засега само се говори", отбелязва в интервю за "Новинар" Тодор Попов, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, ръководител на националната делегация в конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. "Продължаваме да полагаме усилия най-после и у нас да стане факт независимостта на общините. Защото това е единственият механизъм за движение напред. Последните проучвания на европейско ниво, отбелязани в една от резолюциите на конгреса на местните и регионални власти,се казва, че кризата засяга всички общини, но далеч по-лесно и гъвкаво се справят с нея тези, които са по-независими, където децентрализацията е факт. През октомври ние подписахме споразумение за сътрудничество с четвърто правителство и за четвърти път децентрализацията е основен акцент в него. През август беше възстановена дейността на Съвета по децентрализация. В момента сме в процес на разработване на пътна карта за прилагането на стратегията", обяснява Попов.

"Белите цигани", е анализът в "24 часа". "Патрулите, които обикалят около Женския пазар с цел да безчинстват срещу цигани и араби, са съставени от същите такива цигани, само че бели на цвят, пише изданието и допълва Това са момчетата от панелните комплекси, които са толкова тъпи, че не могат дори да емигрират - нямат никакви умения". Тези панелни момчета са нов пластилин за социалните инженери. Искат да ги превърнат в политически фактор, защото изглеждат податливи за употреба, а са по-евтини дори от същинските цигани. Сигнали, че се ражда такава нова класа бели боклуци, имаше отдавна - достатъчно бе да влезеш в едно редово българско училище. За първи път в историята на третата българска държава има класи, които нямат никакъв шанс - истинските и белите цигани.

"БСП и ДПС правят първа стъпка към отмяна на плоския данък", акцентира "Сега". Управляващите продължават да вземат популистки решения, без да са наясно колко ще струват те и без да дадат възможност за широк обществен дебат. Вчера те предложиха да бъдат освободени от данък хората с най-ниски доходи в страната. Идеята е работещите с чист годишен доход от 4080 лв. (340 лв. чисто на месец) да получат обратно през 2015
г. авансово удържания им през 2014 г. 10% данък. За хората с доходи над този праг не се предвижда никакво облекчение. Решението ще бъде прокарано при второ четене на закона за държавния бюджет при вече одобрени промени в данъчните закони за 2014 г. Според експерти новата идея е необоснована и несправедлива и ще доведе до разрастване на сивата икономика. От БСП считат новото данъчно облекчение за прелюдия към отмяна на плоския данък.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар