вторник, 26 ноември 2013 г.

Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов

Двамата влязоха в яростен спор за бъдещата партия "Помак"

Двамата влязоха в яростен спор за бъдещата партия "Помак"
Партия "Помак" (Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура) ще обедини страната, категоричен е основателят на бъдещата формация Ефрем Моллов.
"Това е новият модел на страната. В партия "Помак" искаме да спрем със статуквото. Ще поканим всички етноси на масата, за да изградят нов модел на политика и на развитие на България", коментира той пред Нова телевизия.


"Вие разделяте българите", опонира му веднага лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"В последните години България се превърна в разграден двор и всеки може да си прави каквото си иска, да си измисля каквото си иска", настоя войводата.

По думите му по Конституция подобна партия не би трябвало да съществува, защото откровено се говори за нов етнос в България.

Каракачанов оспори твърденията на Ефремов, че в страната ни има македонски и помашки етнос.

"По вашата логика би трябвало да има шопска, добруджанска, тракийска нация. Това са глупости. Обединение чрез разделение е абсурдно", настоя лидерът на ВМРО и обвини Ефремов, че с основаването на "Помак" иска да изкара "едни пари".
Моллов пък му отговори, че не сме единна нация, а сме сбор от етноси. Той дори цитира Христо Ботев, който пише, че "народонаселението е от българи, помаци и власи".

"Четете си Ботев и не ми говорете, че няма помаци", обърна се той към лидера на ВМРО.

Спорът между двамата се задълбочи с коментири на исторически факти, родословни корени и терминология.

Красимир Каракачанов заяви, че назоваването "помаци" е обидно и затова нарича тази група хора българомохамедани, на което пък Моллов възрази и каза, че той самият е помак и се гордее с това.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар