сряда, 20 ноември 2013 г.

„Интелигентен нож” казва на хирурзите в коя тъкан има ракови клетки

„Интелигентен нож” казва на хирурзите в коя тъкан има ракови клетки
Сред най-новите постижения на медицината е изобретението „интелигентен нож” ("iKnife" ) – инструмент, който успешно диагностицира присъствието на ракови клетки в тъканта още в момента на операцията.

Механизмът на работа на „интелигентния нож” се базира на електрохирургията, технология, създадена още през 20-те години на миналия век. Електрохирургичните ножове използват електрически ток, за да нагреят бързо тъканта, режейки я така, че да намалят до минимум загубата на кръв. По този начин тъканта се „изпарява”, създавайки лек дим, който се засмуква от специални системи.
Инструментът iKnife е резултат от усъвършенстването на тази технология. Изобретателят д-р Золтан Такац от лондонския колеж Imperial College свързал електрохирургичния нож към масспектрометър – аналитичен инструмент за идентифициране на различните химични вещества в даден обект. Тъй като различните видове клетки произвеждат хиляди метаболити в различна концентрация, по присъствието на химичните вещества в тъканта може да се определи какво е нейното състояние.
Откритието ще има голямо значение за случаите, в които се налага хирургично отстраняване на тумора. Хирурзите изрязват тъканта до достигане до здрава тъкан, но често е невъзможно да бъде определено на пръв поглед дали тъканта съдържа ракови клетки или не. При един на всеки пет случая с рак на гърдата се налага пациентките да бъдат подложени на втора операция, за да бъде доотстранена тъканта, засегната от рака. Когато хирурзите имат съмнения относно състоянието на тъканта, тя се изпраща за изследване в лаборатория, докато пациентът е под обща упойка.
Въвеждането на  iKnife в практиката ще направи възможно мигновеното диагностициране, за да не се налага това изчакване на лабораторни резултати. В новото изследване, доказващо ефективността на „интелигентния нож”, били използвани тъканни проби от 302 пациенти. Инструментът анализирал хиляди ракови и здрави тъкани, включващи тумори на мозъка, белия дроб, стомаха, дебелото черво, черния дроб и гърдите, за да бъде съставена база данни за характеристиките на този вид тъкани. По време на операция iKnife проверява дали има съвпадение между тъканта, която бива изрязвана и характеристиките на тъканите засегнати от рак, записани в неговата база данни. Резултатът от проверката е готов за по-малко от 3 секунди.
При сравняване на резултатите от диагностиката на iKnife с постоперативните лабораторни изследвания, се установява, че във всичките 91 теста „интелигентният нож” съвсем точно е диагностицирал тъканите.
Д-р Такац коментира: „Инструментът осигурява резултат почти мигновено, което позволява на хирурзите да извършват операции с такава точност, която беше невъзможна за постигане преди това. Вярваме, че „интелигентният нож” има потенциала да намали процента рецидиви на рака и ще повиши значително способността на пациентите за пълно възстановяване.”


В бъдеще се очаква iKnife да бъде използван и за диагностициране на други проблеми с тъканите, различни от наличието на туморни клетки. Такива случаи са например присъствието на определени бактерии в тъканта или недостатъчното й кръвоснабдяване.

Източник: Forumder Medizin

0 коментара:

Публикуване на коментар