понеделник, 12 април 2010 г.

730 000 лева укрити данъци от баровски магазини

730 000 лева укрити данъци от баровски магазини

За магазини на централни улици и булеварди в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново са укрити 730 000 лева данъци, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). 
Агенцията установила с 50 ревизии, че част от собствениците изобщо не са декларирали доходи от наем, а други значително занижили цената, на която отдават помещенията. 
По закон всеки, който събира наем, плща върху него 10% данък. Ако сумата е повече от 50 000 лева на година, собственикът задължително трябва да се регистрира по ДДС. 
След ревизиите наемодателите на съответните имоти са глобени и задължени да платят укритите данъци заедно с лихвите. 
Данъчните инспектори хванали собственик на помещение с площ 41 квадрата на бул.”Витоша”, който обявил, че за година е взел от наем 6000 лева, или по 500 лва месечно. 
НАП възложила експертиза, която установила, че реалният наем за този обект е 22 000 лева за година, или 1800 лева месечно. 
Преди да започнат ревизиите, данъчните направили проучване за пазарните цени в най-големите градове в страната. 
Класация на световната посредническа агенция „Cushman&Wakefield” например, нарежда бул. „Витоша” в Топ 50 на най-скъпите търговски улици. Проучването включва 233 улици в 47 държави. 
След като се запознали с тази класация, данъчните започнали пилотна проверка за платените данъци от имоти на търговски улици и установили, че доходите масово не се декларират, или се крие част от тях. 

НАП предупреждава, че проверките ще продължат.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар