събота, 17 април 2010 г.

Вулканичният облак напредва към Турция


Вулканичният облак от Исландия се носи към Турция, като се очаква да покрие западните области на страната, част от които се намират около българо-турската граница.

Прогнозите, засега са, че вулканичната пепелняма да премине през въздушното пространство на страната ни. Тази сутрин облакът от вулканична пепел обхваща северна Румъния, почти изцяло Унгария и Австрия и през деня ще достигне до Венецианския залив.

Пряко вулканично замърсяване над страната не е налично, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологи и съобщенията, цитирани от БТА. 

Облаците пепел се очаква да достигнат Турция най - рано във вторник, 20 април, съобщи генералният директор на централната метеорологична служба Мехмед Чаглар, цитиран от БНР. “Вулканичните облаци очакваме да обхванат територията над градовете Одрин, Текирдаг, Истанбул и Зонгулдак, в посока от запад към север. Засега не очакваме големи поражения. Но ако последват нови изригвания в Исландия, рискът ще се повиши“, каза Чаглар. 
Здравни специалисти предупредиха страдащите от неразположения на горните дихателни пътища да не излизат навън. 

Международното летище “Ататюрк“ в Истанбул е препълнено с хора, отменени са 53 полета. Турските авиолинии отмениха полетите до 14 страни. Много пътници вече няколко денонощия са по летищата. 4 хиляди туристи не могат да си заминат от Анталия, където са отменени десетки полети. Летището в Бодрум е претъпкано с туристи, които очакват да бъдат възобновени полетите. 

Повечето полети на летището в София са анулирани, съобщиха от аерогарата. Полетите от и за Лондон, Будапеща, Брюксел, Вършава, Париж, Мюнхен, Франкфурт и Виена няма да бъдат осъществени. Към момента няма промяна в разписанието на полетите от и за Москва. За трети ден в Европа заради изригването на исландския вулкан е нарушен сериозно въздушният трафик.

Вулканичната пепел, като явление, което е резултат от значителни вулканични изригвания, започва да се разглежда активно след 1982 година. Причината, която провокира изследванията в тази област, епървият случай на авиационно произшествие, вследствие на попадане в облак от вулканична пепел, регистриран на 24 юни 1982 година. Боинг 747, при изпълнение на полет на височина 11 300 m по маршрут Куала Лампур Малайзия до Пърт Австралия, получава отказ на четирите двигатели. След спиране на двигателите, пилотът успява успешно да извърши аварийно кацане в град Джакарта.

Източник dir.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар