неделя, 11 април 2010 г.

"Газпром": Италианците блокираха работата по "Южен поток"

Лично президентът Дмитрий Медведев даде в петък старт на строителството на подводната част на "Северен поток".

Лично президентът Дмитрий Медведев даде в петък старт на строителството на подводната част на "Северен поток".

Компанията "Ени" - италианският партньор на руския гигант "Газпром" за строителството на подводната част на газопровода "Южен поток", е блокирала проекта.
Това заяви началникът на департамента по външноикономическа дейност на "Газпром" Станислав Циганков, цитиран от агенция "Интерфакс".
Той обясни ситуация на мястото, където в петък в присъствието на президента Дмитрий Медведев официално бе започнато строителството на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море.
Коментирайки поведението на "Ени" Циганков казва още: "Нищо конструктивно няма от тяхна страна, никакви веществени доказателства, че се работи".
По думите му италианската страна не съгласува работните програми, "да не говорим за плащания от тяхна страна – засега всичко си плащаме сами".
Според Циганков "Газпром" е изпълнил "като по часовник" всичките си задължения, имайки предвид вноската за своята част в съвместното дружество "Северенергия" (италианските участници са "Ени" и "Енел"), което дори няма определен още бюджет. "От тяхна страна не мога да намеря нищо, освен скандали в рамките на схемата take-or-pay."
Служителят на газовия монополист допълва, че според него "напредването на морската част на "Южен поток" е несъществено, имайки предвид отсъствието на адекватна работа от страна на италианските партньори".
Той отказва да коментира има ли връзка между поведението на "Ени" и проекта "Набуко", за свързването на които неотдавна говори шефът на италианската компания Паоло Скарони.
По данни на Агенцията за газова информация (АГИ) Скарони планира да посети Москва на 12 април (понеделник). "Газпром" ще зададе на "Ени" съвсем конкретни въпроси за плановете й за бъдещето на "Южен поток", допълва АГИ.
Циганков коментира пред журналистите и ролята на две други държави в евентуалната газопреносна мрежа в Югоизточна Европа.
По повод Австрия той заяви, че междуправителственото споразумение за участието на Виена в строителството ще бъде подписано в рамките на държавно посещение на 24 април.
За Румъния служителят на "Газпром" отбелязва, че "тя може да играе определена, възможно е и съществена роля в проекта". В момента се разглежда възможност както за разклонение от България към Румъния, така и за газопровод направо от румънския бряг през страната, вместо по трасето през България - всичко зависи от позицията на България, заявява Циганков.

Източник dnevnik.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар