неделя, 11 април 2010 г.

Административния съд във Варна отхвърли жалбата срещу такса прокопаване

Административният съд във Варна не уважи жалбата на 9 дружества срещу наредба на Общинския съвет в града. На днешното заседание беше разгледано искането за спиране на действието на текстове от Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци и такси и цени на услуги на територията на община Варна.

Съдът прецени, че решението на местния парламент не носи вреди, които са труднопоправими, за това и не са налице законови условия, по които то да бъде спряно, дори и временно. Решението на съда не подлежи на обжалване. Припомняме, че делото е по повод жалба, която адвокат Константин Парчев внесе от името на енергийни и телекомуникационни предприятия. Тя визира текстове от горецитираната наредба, приети с решение на Общински съвет Варна под № 1976-4-3/17.02.2010 г.
В резултат на тази промяна бяха въведени такси под формата на "цени за услуга" за прокарване през имоти - общинска собственост, на електрически и телефонни кабели; водопроводи и канализации; топлопроводи и газопроводи и т.н. Той е подал жалбата като представляващ лицензирани търговски дружества за съответните дейности, опериращи на територията на града, чийто законни права и интереси са засегнати от наредбата.
Причината е, че тя е незаконосъобразна, тъй като влиза в противоречие с правни норми от по-висок ранг, а именно Закона за енергетиката (ЗЕ) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Относно възникналия казус бe сезиран и областния управител Данчо Симеонов, допълни още адвокат Парчев.

Източник dnevnik.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар