понеделник, 19 април 2010 г.

Науката ни най-сетне стъпи на европейска писта

Законът за академичния състав е най-голямата реформа в последните 20 г.

Снимка: Булфото

"Законът за развитие на академичния състав е най-голямата реформа, правена през последните 20 години в България", каза на пресконференция днес министърът на образованието Сергей Игнатов. 
Той подчерта, че с новия закон има доста несъгласни, но те по думите му са заблудени най-малкото защото не познават закона.
„Предстоят около година леки сътресения, но в близките години ще се наложи да нямаме нужда от този закон. Голямата промяна ще е, когато всеки университет си създаде и се развива по свой правилник“, прогнозира образователният министър.
Той заяви, че с новия документ науката ни най-сетне ще стъпи на европейската писта. Законът я подтиква към интернационализация – вече няма „българска наука“, а „наука, която се прави в България“.
„Имаме и сме имали учени, които са световна марка. Българската научна общност е интегрирана в Европа много преди политическото решение страната ни да стане член на ЕС. Точно затова не можем да гледаме на българската научна общност като среда за производство на шуробаджанащина“, каза Сергей Игнатов.
Този закон се отнася с доверие към представителите на научната общност и затова им делегира права и отговорности, отбеляза Игнатов.
Той обърна внимание на съществените моменти в закона: възможността много бързо човек да придобие докторска степен, за съкращаване на редица срокове, че занапред в журито ще има повече външни хора на защитата на дисертацията, а също и чуждестранни учени.
За доцент и професор се кандидатства със специализирани трудове във външни издания, като условието за академична длъжност е докторска степен, която се придобива след защита на докторска дисертация, обясни министърът на образованието.
Той отбеляза, че голямата промяна е, че занапред всеки е доцент или професор на конкретен университет, а не национален такъв.
Същественото тук е лоялността към конкретен университет, макар че учените имам свободата и правото да кандидатстват за доцент или професор в друго висше учебно заведение, но отпада възможността те да се акредитират на две места.
Отпада и възможността занапред да прелитат професори от университет в университет, БАН и т.н., каза Игнатов.
Той не е съгласен с мнението, че водещи образователни институции в страната не приемат закона. По-точно е да се каже, че такива структури не са съгласни с определени текстове в него, каза той, като уточни, че са взети предвид и уважени конкретните искания на отделните институции.
Игнатов не скри радостта си от промяната, за която сам се е борил (той заяви, че има над 150 публикации през последните години за необходимостта от промяна) и каза, че е твърд като скала въпреки несъгласията със закона и нападките към него и въпреки че баща му е на хапчета.
„Воювах, понесох всички оплювки, но твърдо стоях зад тази промяна. Промени, сътресения, натиск, лобиране... ще провокират промените, но няма да отстъпим!“, категоричен беше Игнатов.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар