четвъртък, 8 април 2010 г.

Б. Борисов: През повечето от работното ми време работя като полицай

Премиерът се закани да развали приватизационните договори за електроразпределителните предприятия, подписани в края на 2004 г с австрийската ЕВН, чешката ЧЕЗ и германската Е.ОН
Премиерът Борисов на днешната пресконференция с вицепремиера С. Дянков и с кандидатката за министър на здравеопазването проф. Борисова
"През по-голямата част от работното ми време работя като полицай", призна днес министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът се закани да развали приватизационните договори за електроразпределителните предприятия (ЕРП), подписани в края на 2004 г с австрийската ЕВН, чешката ЧЕЗ и германската Е.ОН.
Борисов подхвана тази тема на пресконференция след заседанието на Министерския съвет, докато отговаряше на въпроси за лекарските протести и за липсата на пари в бюджета.
Прекратяване на приватизационните договори на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN и E.ON е един от вариантите за спиране на сегашната практиката за продажба на електроенергия, при която крайният потребител плаща многократно повече от цената, на която дружествата закупуват енергия от Националната електрическа компания (НЕК), заяви Борисов.
Премиерът цитира данни, според които НЕК купува енергийния ресурс по 90 лв за мегаватчас, а го продава на трите дружества за 88 лв. "Цената за обикновения гражданин достига 146 лева за мегаватчас и това трябва да бъде прекратено", категорично заяви Борисов.
"Това ще бъде прекратено каквато и да е цената. Който си е правил далавера и е вземал комисионни, да обяснява сега защо го е направил. Не виждам никаква логика в това да купувам ток на 137 или 126 лв., когато Козлодуй ми го дава на 66 лв. и с 66 лв., забележете, ток ние започваме да го продаваме в трети страни. 
Няма завършил в Банкя ученик, който да купува нещо за 90 лв, да го продава за 88 и да си мисли, че е на печалба.
После същото това нещо, което струва 90 лв, минава по една жица и вече става 146 лв. Питах ги всички да ми обяснят как става това - те мълчат
На българските граждани го даваш на 146 лв., а например за 68 лв. го даваш на Сърбия, Гърция, Турция или където и да е.
Къде има такова нещо? Къде е икономическата, финансовата, каквато и да е логика?", гневно попита министър-председателят.
Той подчерта, че за пет години тези предприятия не са платили никакъв дивидент на държавата.
"Казват, че са инвестирали. Аз ще ходя лично на всяко място, което ми посочат, че са инвестирали - далекопроводи, стълбове, осветление. Където ме заведат, там ще ходя лично и ще ги смятам. Защото по сметките за тези пет години може би над 1 млрд. трябва да са дивидентите...", закани се Борисов.
Цените на електроенергията по веригата на производство, пренос, разпределение и снабдяване се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 
Борисов подчерта, че тази комисията също носи отговорност за сегашното положение, но заяви, че нямало да говори повече, че да не го обвинят как се меси в работата на независимия регулатор.
Според Mediapool.bg в приватизационните договори има записани общи условия, при които могат да бъдат прекратени, но сред тези казуси надали би се вписала посочената от премиера причина, още повече след като дружествата продават по определени от държавен орган цени.
Подобно действие от страна на държавата със сигурност би било протестирано пред арбитражен орган и би й струвало влизането в сложни юридически казуси с неясен изход.
Според експерти, цитирани от Mediapool.bg, целта на премиера съвсем не била да разваля приватизационните договори с ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, а да ги накара да платят на държавата за пръв път дивидент. Парите са спешно необходими за вързването на бюджета, където зее дупка от минимум 1.6 млрд. лв., а според някои оценки и повече. 
Пет години са достатъчно дълъг период за капитализация на дивидентите в мрежата, чуждите инвеститори са реализирали доста добри печалби и е крайно време и държавата да си осигури приходи от акционерното си участие в ЕРП-ата, пояснили източници от бранша.
Запитан дали министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков трябва да поеме отговорност за ситуацията, Борисов отговори многозначително:
"Темпото е такова, че който издържи".
"Който се забави, умори, не е в крак с деня, си отива. Ние не сме монархия, че постовете да се полагат по право на някой", посочи той.
Борисов допълни, че е казал на министрите си сами да инициират проверки, а не той да ги прави постоянно.

Източник vesti.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар