петък, 9 април 2010 г.

Борисов след срещата с Обама: България трябва да е активна при създаването на ПРО

България трябва да е активна страна по въпросите за създаване на противоракетна отбрана, заяви следсрещата на 11 лидери от Централна и Източна Европа с президента на САЩ Барак Обама в Прага българският премиер Бойко Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"В момента нито България, нито други страни имат каквато и да било защита и възможност за оперативно реагиране. Ако системата за противоракетна отбрана бъде въведена, тя ще защитава цяла Европа. Иран вече произвежда и притежава обогатен уран в достатъчно количество за създаване на ядрено оръжие и отказва да допусне проверки на своя територия. В света се налага все по-единното мнение, че всичко това в стратегически план води до създаването на ядрено оръжие. Ракетите, с които те вече разполагат могат да достигнат България. Както отбеляза президентът Обама, надпреварата във въоръжаването сега е реалност. За разлика от българските популисти, които твърдят, че системата за противоракетна отбрана е нападателна система, на практика съществува точно обратната ситуация - НАТО е длъжна да защити територията на всички членки на алианса", заяви българският премиер. Той същевременно подчерта, че никой не е поставял официално пред България въпроса за разполагане на елементи от противоракетната система.
"Когато се обърнат официално към нас, ще внесем този въпрос в парламента. Ще проведем дебати, за да се направи аргументиран анализ защо и как ще се организира тази отбрана", заяви Борисов.
Един от основните въпроси на срещата на лидерите на 11 държави от Централна и Източна Европа с президента на САЩ бе бъдещето на Афганистан. "Афганистан е всеобща тревога", отбеляза българският премиер, цитиран от БТА.
След като Съветският съюз се изтегли от Афганистан, "там вече от много години загиват военни от страните на НАТО, а резултат все така няма. Общата позиция е, че в страната трябва да се възстанови инфраструктурата, да се построят болници и училища, за да може в случай на изтегляне на войските от НАТО местното самоуправление там да стане реалност. В Афганистан е необходимо да се изпращат не само военни, но и инструктори, хора, които ще обучават, създават, творят, за да може да се подобри положението на страната", заяви Борисов.

Източник dnevnik.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар