сряда, 21 април 2010 г.

ЕС ще поиска Канада да махне визите за българи

Темата ще бъде обсъдена на среща на пети май

Баронеса Аштън. Снимка: БГНЕС
Европейският съюз ще настоява за безвизов режим между Канада и всички страни от ЕС. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън, която бе изслушана от Европейския парламент в навечерието на насрочената за 5 май в Брюксел среща на високо равнище ЕС–Канада.
В момента България и Румъния са единствените страни от ЕС във визовия списък на Канада. Въпреки че София и Букурещ допускат безвизово притежателите на канадски паспорти, властите в Отава отказват да преминат към реципрочен визов режим, който се прилага към останалите членки на ЕС и към Европейската икономическа общност. 
Миналата година Канада върна визовия режим и за Чехия заради големия брой подавани молби за убежище, главно от чехи от ромски произход. Именно протестите на Прага са в основата на включването на визовата точка в дневния ред на срещата на върха. 
"Канада третира европейците като две категории граждани. ЕС трябва да защитава позицията си и проблемът да се реши най-късно до края на 2010 година", настоя по време на дебата във вторник вечерта румънският евродепутат Мариан Маринеску, заместник-председател на най-голямата парламентарна група – ЕНП.
Според сега действащото европейско законодателство Брюксел може да въведе визи за канадски граждани при съгласие на мнозинството страни членки. Едно от дебатираните решения е въвеждането на визи за канадските бизнесмени и чиновници. 
Европарламентът препоръча бързо решаване на визовия проблем, за да се постигне еднакво третиране на всички европейски граждани, като се засили натискът срещу Отава.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар