сряда, 31 октомври 2012 г.

Парламентът избира днес членове на Конситуционния съд

Парламентът избира днес членове на Конситуционния съд
Парламентът днес ще избере членовете на Конституционния съд (КС) от своята квота. Номинирани са четирима души - двамата заместник-председатели на Народното събрание - Анастас Анастасов и Екатерина Михайлова, заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска и съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Татяна Върбанова.


Те бяха изслушани миналата седмица от парламентарната правна комисия, като дебат по-скоро отсъстваше. Оживление, дори и за кратко, предизвика сигнал срещу Марковска, за който съобщи депуатът от БСП Янаки Стоилов. Той заяви,че сигналът е свързан с практиката на ВАС, но не представи подробности, а призова Марковска да се запознае с него.

Председателят на комисията Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата, като заяви, че Стоилов не се съобразява с предварително приетите правила, според които не се допускат анонимни сигнали. Промяна не настъпи и след уточнението, че сигналът е подписан.

Вчера Европейската комисия разкритикува остро парламента, че прикрива сигнали за кандидати от КС. "Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитета на институцията Конституционен съд."

Източник dnevnik.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар