вторник, 23 октомври 2012 г.

България и Албания се договориха за внос на битум

България и Албания се договориха за внос на битум
Албания е готова да изнася висококачествен битум за нуждите на пътното строителство в България. За това се споразумяха премиерите на двете страни Сали Бериша и Бойко Борисов на среща в Тирана.


Премиерът Борисов изтъкна на обща пресконференция, че естественият албански битум е много качествен и даде за пример пътища в България, строени преди 30 години, които "не са мръднали", съобщи "Фокус". "Смятаме, че ние разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа", допълни Сали Бериша и покани българските бизнесмени да инвестират в разработването на находищата битуминозен пясък.

Проблемът с доставките на битум на умерени цени беше поставен през пролетта, когато министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова се наложи да преговаря с "Лукойл Нефтохим" да го доставя на компаниите, за да не се оскъпява пътното строителство. Павлова е член на правителствената делегация в Албания.

Двамата премиери са обсъдили развитието на европейския транспортен коридор номер 8, който минава и през България, и през Албания. "Ако ние заедно с Европейската комисия подготвим един добър проект за Коридор № 8 в частта Албания – Македония – България, комбиниран с магистралите "Струма" и "Марица", действително ще имаме работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки жп товарите и автомобилният трафик", каза българският премиер.


Премиерът Борисов и членовете на делегацията се разговаряха с председателя на албанския парламент Йозефина Топали. Премиерът още веднъж подчерта подкрепата, която България е готова да окаже на Албания в предприсъединителния процес.

Бериша покани български бизнесмени да инвестират в нови водноелектрически централи в Албания.

Той подчерта, че е необходимо сътрудничеството между страните да бъде продължено в реализирането на съвместен проект по свързване на жп-линиите.

Борисов увери, че Албания може да разчита на българската подкрепа за присъединяване към ЕС и да почерпи от опита на страната - и положителен, и отрицателен.

Източник dnevnik.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар