четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Саниране с цел подобряване на енергийната ефективност на сградите

Саниране с цел подобряване на енергийната ефективност на сградите
При условие, че съседите са съгласни и са намерили финансиране (собствено или по някаква програма), цялостното саниране на жилищната сграда е добре да започне с енергиен одит. Обследването на сградата ще даде най-ясна представа на собствениците какви ремонти трябва да бъдат направени, за да се намали потреблението на енергия, както и приблизителна цена за това.


Енергийното обследване се прави от лицензирани фирми. Специалистите правят оглед на състоянието на сградата, отчитат цялото потребление на енергия на базата на броя обитатели и състоянието на системите и инсталациите и дават предписания за необходимите мерки за спестяване на енергия.

На базата на тези предписания може да се изготви и ориентировъчен бюджет за изпълнението на предписаните мерки.

Ако тези мерки бъдат изпълнени, в последствие същата фирма трябва да направи нов енергиен одит и да определи какъв енергиен клас е постигнала сградата, който се вписва в специален енергиен паспорт. Така собствениците на жилища в нея могат да бъдат освободени от данък „сгради“ за няколко години.

Преди всичко обаче е нужно, ако живеете в блок, всички съседи да са съгласни да се направи цялостно саниране на сградата, при това то да не се ограничава само до полагането на външна топлоизолация, а да бъде направена цялостна рехабилитация на електрическите, ВиК и отоплителните системи.

Няма как да се направи обновяване на сградата и да се намери финансиране без съгласието на съседите. Добре е също така да се регистрира сдружение на етажната собственост, ако ще се търси външно финансиране за санирането и разходите по ремонтните дейности не се поемат със собствени средства.

Ако не правите ремонта със свои средства, добре е да проучите всички възможности за осигуряване на средства и след това да изберете най-подходящата програма за жилищната сграда, която обитавате.

Имайте предвид обаче, че ако правите санирането по някаква програма или схема, тя ще поеме максимум до 50% от разходите по строителните работи.

Единствено по Схемата за зелени инвестиции, която предвижда средства от продажбата на свободните количества въглеродни емисии да се влагат в подобряване на енергийната ефективност, се очаква финансирането да достигне до 70% от бюджета за саниране. Тази схема обаче все още не е влязла в действие, но е залегнала като идея в проектозакона за климата, който трябва да бъде приет до края на годината.

Фонд за енергийна ефективност

Единият от вариантите е да потърсите заем от Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“. Той е създаден със Закона за енергийната ефективност, по междуправителствени споразумения между Глобалния екологичен фонд (чрез Световната банка), австрийското и българското правителства и частни спонсори.

Фондът предлага на публичния сектор, бизнеса и индивидуални клиенти нисколихвени кредити, частични кредитни гаранции и портфейлни гаранции при изпълнението на инвестиционни проекти за енергийна ефективност.

Ако кандидатствате за финансиране от фонда, необходимо е първо да направите енергийно обследване на сградата. Фондът освен това изисква стойността на проекта да бъде между 30 хил. и 3 млн. лева, както и възвращаемостта му да е до пет години.

Дяловото участие на кредитополучателя трябва да е не по-малко от 10% при съвместно кредитиране с участието на търговска банка и поне 25%, когато финансирането е само от фонда.

При кандидатстване се прави оценка на проекта и на кредитоискателя. Cрокът за разглеждане на предложен проект за кредитиране е 6 седмици, при условие, че кредитоискателят успее да представи без забавяне всички необходими документи съпътстващи проектното предложение.

Срокът на отпуснатите заеми е до 5 години при годишна лихва 6 – 10% за корпоративни клиенти и физически лица.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар