понеделник, 22 октомври 2012 г.

Големите фирми в петролния бизнес в действие

Големите фирми в петролния бизнес в действие
Москва (AP) – Руския държавен петролен гигант "Роснефт" увеличи пазарния си дял осигурявайки си закупуването на ТНК-БП на стойност от 61$ млрд. По този начин руските олигарси продължават отношенията си с Британската петролна група. БП няма да приключи участие си на руския пазар, напротив смята с получените пари да увеличи дела си в „Роснефт“ до 19.75% и по този начин да стабилизира бизнеса си.

От своя страна "Роснефт" обяви, че се е съгласил да купи останалите 50% от AAR, за $ 28 млрд., а също така, че двете сделки не са свързани.
По този начин руската държавна компания ще надмине световния пазарен дял на ExxonMobil Corp и ще бъде най-голямата в света компания производител на петрол и нефт. Очакват се печалби от 4.6 млн долара на ден.
Сделката ще бъде финансирана със собствени средства и заеми.
Изпълнителния директор на "Роснефт" Игор Сечин съобщи новината на Путин в понеделник. Той коментира пред телевизията: „Tова е добра сделка не само за енергийния сектор на Русия, но и за цялата руска икономика.
Анализаторите на този бизнес сектор споделиха, че споразумението е стратегически много изгодно за БП - ще имат достъп до много по-големи ресурси и подкрепа в Русия.
В същото време акциите на „Роснефт“ скочиха с 3%.
Русия е важна част от бизнеса на "Бритиш петролиъм", която представлява една четвърт от производството на петрол, заяви изпълнителния директор на БП Боб Дъдли.




Източник dnes.bg

2 коментара:

  1. Напълно очаквано за мен. Все пак Русия ще се борят със САЩ за целия нефтен пазар в света. Тепърва ще ставаме свидетели на подобни сделки в бранша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така си е въпроса е ние къде сме в цялата работа :)

      Изтриване