понеделник, 29 октомври 2012 г.

СГС оправда Цонев и по делото за подкуп

Бившият военен министър Николай Цонев
Бившият военен министър Николай Цонев, бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров бяха оправдани по делото за подкуп от 20 000 евро.


По данни на прокуратурата целта на тримата подсъдими била с парите да убедят следователя Петьо Петров, който работел по разследване срещу Цонев за ощетяване на държавата, да го потули.

Обвинението настояваше Цонев и Попов да получат по 7 години лишаване от свобода, а Сантиров – 6 години.

Софийският градски съд обаче оправда подсъдимите.

След като чу оправдателната присъда, Цонев заяви, че делото срещу него е било поръчка на изпълнителната власт, която е била осъществена от прокуратурата.

По думите му властта е имала желание да осъди някого от предишното правителство, а като организатор на акцията ексминистърът посочи вътрешния министър Цветан Цветанов.

Цонев не изключи да започне дела. Той обясни, че може да съди Петьо Петров, а след като това дело приключи на трета инстанция, да заведе дело и срещу прокуратурата. Той определи действията срещу него като репресия.

Присъдата на Софийски градски съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Мерките за неотклонение на Цонев, Сантиров и Попов бяха променени от „парична гаранция” в „подписка”, отпада и забраната им да напускат страната.

На 13 юни ВКС оправда Цонев по обвинението, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на държавно дружество "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Дни преди това ексминистърът получи оправдателна присъда и по обвинение за длъжностни престъпления от преди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните.

Тенчо Попов и Николай Цонев бяха арестувани при шумни спецакции, които оставиха съмнения за полицейско насилие и превишаване на правомощията. Кадри от ареста на ексвоенния министър предизвикаха вълна от недоволство, след като на записа на МВР се чува как прокурор Роман Василев нарича Цонев “абсолютен престъпник“.

При ареста на Тенчо Попов пък се заговори за полицейско насилие. Тогава премиерът Бойко Борисов призова за строги наказания на провинилите се полицаи, но до такива така и не се стигна.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар