вторник, 23 октомври 2012 г.

Последен опит на Ромни в битката за президентския пост

Последен опит на Ромни в битката за президентския пост
Третият, последен, дебат между Барак Обама и Мит Ромни преди изборите е последният шанс за републиканеца да се възстанови от поражението миналата седмица и да атакува слабите страни на външната политика на президента, прогнозира Reuters.


Обама обаче вече има сериозна преднина благодарение на предимството, че е действащ президент. От друга страна обаче, социологическите проучвания показват, че тази преднина, макар че я има, намалява, що се отнася до външната политика. Дебатът в понеделник вечерта (в малките часове на вторник, българско време) в Бока Рейтън, Флорида, е посветен именно на външната политика, провежда се едва около две седмици преди вота. Reuters коментира, че диспутът може да е най-рискованият за Ромни до голяма степен заради скромния му опит в сферата и скорошните гафове при посещенията му извън граница.

След атаката над американското консулство в Бенгази на 11 септември тази година Ромни побърза да обвини Обама за провала на службите и за реакцията му. Консерваторът пък се сблъска с упреци, че политизира трагедията, при която загина и посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс. Всичко това затрудни републиканеца в опитите му да представи Обама като слаб президент на световната сцена. Reuters прогнозира, че затова Ромни ще насочи критиките си към политиките на Обама за Иран, Израел, Сирия, Китай, Афганистан и Русия.

"Обама има минало зад гърба си в тази сфера, а Ромни няма, така че той просто може да избира различните аргументи. Това обаче не означава, че всеки от тях ще бъде успешен", казва Джон Алтерман, бивш високопоставен служител в Държавния департамент, а сега анализатор в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Републиканците се надяват, че ударите по Обама и неговата външна политика и опазване на националната сигурност - сфери, където някога Белият дом беше имунизиран от републиканска атака – ще помогнат на Ромни да спечели все още колебаещите се американци

Политиките на Обама също преживяха поражение – от трудностите пред интересите на САЩ в Близкия изток до редицата атаки над американските военни в Афганистан от страна на афганистански войници. Информацията, че Белият дом се е съгласил на преки преговори с Иран за ядрената му програма (която администрацията на президента отрече), също може да представлява плодотворна почва за усилията на Ромни да представи отношението на Обама като прекалено смекчено. Остава да видим доколко всичко това интересува американците, чиито основни притеснения остават икономиката и безработицата.

Проблемът за Ромни е, че атакувайки Обама, самия той рискува да разкрие своите собствени слабости. Като бивш губернатор на Масачузетс и бизнесмен републиканецът е изваден извън зоната си на комфорт, когато не се занимава с вътрешни и икономически проблеми.

Политиките на Обама също преживяха поражение – от трудностите пред интересите на САЩ в Близкия изток до редицата атаки над американските военни в Афганистан от страна на афганистански войници.Reuters прогнозира, че Ромни ще акцентира върху тезата си, която е защитавал и на предишния дебат, а именно – че вълната от антиамерикански настроения в Либия и други държави от Близкия изток доказва как "външната политика на Обама се срива пред очите ни". От друга страна, той трябва да внимава да не даде на Обама друга възможност да премине в контраатака.

Ромни ще трябва да покаже на гласоподавателите, че би могъл да е способен главнокомандващ. Обама, който обяви края на войната в Ирак за постижение, може да използва дебата, за да предупреди уморените от войната американци за риска от вероятно по-враждебното лидерство на Ромни. В предизборно събитие в Ню Хемпшир миналата седмица Обама заяви, че Ромни пропагандира типа външна политика, която "ни въвлича във войни без планове, без да ни измъкне оттам".

Според проучване на Pew Research Center, проведено след втория дебат, 47% смятат, че Обама ще направи по-мъдрите външнополитически решения. 43% подкрепят Ромни. Преднината на президента този път е далеч по-малка от 15-процентовата разлика, на която той се радваше в началото на този месец.

90-минутният дебат ще бъде разделен на шест части – ролята на Америка в света; войната в Афганистан; Израел и Иран; променящият се Близък изток; тероризмът; възходът на Китай.

Критиците на Ромни го обвиняват, че разчита на генерализации, връщайки се към доктрината на Роналд Рейгън "Мир чрез сила". Консерваторът обещава по-твърда политика към ядрената програма на Иран, обвини Обама в "задкулисно лидерство", докато гражданската война в Сирия ескалира и в политически пресметнато приключване на непопулярната война в Афганистан. Но във всеки от тези случаи, твърдят критиците, Ромни не е предложил алтернативи на политиките на президента.

Източник dnevnik.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар