сряда, 17 октомври 2012 г.

"Белене" отпада от референдума за атомна енергетика

"Белене" отпада от референдума за атомна енергетика
Веднага след като премиерът Бойко Борисов обяви, че от въпроса за референдума трябва да отпадне „Белене“, ГЕРБ побърза да обяви, че внася в деловодството на НС предложение за преформулиране на питането.


Управляващите измислиха варианта: "Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Утре формулировката, дадена от БСП, и новата - на ГЕРБ, ще бъдат обсъдени в правна комисия, за да се стигне до решение коя от двете ще бъде предложена в пленарна зала.
Предложението на червените е „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова мощност на площадка „Белене“.

Според ГЕРБ включването на конкретния проект "Белене" във въпроса за допитването е както противоконституционно, така и манипулативно.

Управляващите обаче влязоха в спор с БСП относно думата "атомна" или "ядрена" електроцентрала. Обяснението на Искра Фидосова и депутатите от ГЕРБ е, че в новото българско законодателство е възприет терминът "ядрена", а не "атомна".

"Няма такава дума и такъв термин - не знам колегите-юристи от БСП откъде са го взели, какви атоми им плуват в главата, може би са ползвали и взаимствали като термин от една фирма, която е скандално известна през последните две години и с която в момента се занимават две комисии, а именно "Атомстройекспорт" - заради нейното участие в проекта "Белене", продължи да дава аргументи по терминологията заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Държим на въпроса за референдума, който е зададен в подписката, скочи веднага БСП. Социалистите обвиниха управляващите, че се опитват да откраднат референдума.

„Очевидно е, че има неистов страх в ГЕРБ. На повърхността виждаме измамното желание да се проведе референдум и под тази повърхност се виждат неистовите усилия да бъде отклонено вниманието във всякакви други посоки, включително чрез превръщането на президента в обикновена маша при изпълнение на политическа поръчка чрез отправянето на въпроса към Конституционния съд и разчитайки на решение на КС, с което да се обезсмисли референдума”, възропта червеният депутат Ангел Найденов и обвини управляващите, че правят пируети.

Във връзка с възраженията на ГЕРБ срещу термина „атомна”, Мая Манолова заяви, че президентът също е използвал този термин в предложението си за въпрос за референдума. Според Манолова ГЕРБ правят пореден опит да откраднат референдума от хората.

„Може би в Монтанско на АЕЦ му казват ЯЕЦ”, допълни тя.

„Ако няма атом, няма и ядро. Става въпрос за разлагане на ядрото на атома. Той не съществува така – закачен на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа”, допълни и Петър Димитров, който призова управляващите да се обърнат към езиковия център на БАН.

„Нека тези депутати от ГЕРБ се решат и да обявят, че подписите на над 700 000 българи нямат значение за тях, че тези хора са неграмотни и не знаят какви са интересите на България. Ако от ГЕРБ са искали да правят референдум с такъв въпрос, да са го направили”, каза още Петър Димитров.

Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев напомни, че само преди три дни Бойко Борисов каза, че ГЕРБ ще подкрепят референдума с текста, даден от БСП. Председателят на социалистите изтъкна, че „Белене“ е единственият проект, който е в напреднала фаза и може да стартира изграждане. Станишев предупреди, че има опасност след девет-десет години да се окажем без „Козлодуй“, без „Белене“ и без ядрена енергетика изобщо.

Източник dnes.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар